:::: MENU ::::

Raid Adventure team vyráža do Irán-u.

Raid adventure team, medzi ktorého najväčšie úspechy patrí trojnásobný titul víťaza diaľkovej rally Budapešť – Bamako, pokračuje vo svojej adrenalínovej činnosti. Už takmer tradične sa v letnom období vydávajú jeho členovia na náročnú expedíciu. Jej cieľom je tento rok perla stredného východu – Irán.

Expedične upravený Nissan Navara sa začiatkom júla vydá z Bratislavy so svojou posádkou v zložení Juraj Ulrich a Luboš Schwarzbacher na vyše 10 tisíc kilometrov dlhú cestu, počas ktorej sa okrem prejazdu niekoľkých európskych štátov (Maďarsko, Srbsko, Bulharsko) presunú cez Turecko na ázijský kontinent. Až tam začína ich pravé dobrodružstvo a cesta za poznaním. Za 14 dní, ktoré strávia v Iráne, chcú prejsť čo najväčšiu časť tejto krajiny. Ich prvým cieľom je najvyššia hora krajiny – sopka Demavánd. Jej nadmorská výška 5771m.n.m je pre túto posádku obrovskou výzvou, keď budú musieť opustiť svoje auto a vydať sa na niekoľkodňovú púť. Po jej zdolaní je ich ďalším cieľom Veľká soľná púšť a púšť Lút. Neobídu ani historicky významné oblasti ako napríklad ruiny Takt-é Jam Shied známe aj pod názvom Perseopolis. Celá cesta má pre tento team niekoľko významov. Jedným z najdôležitejších je ďalší náročný test techniky a posádky, ktorý chcú následne zužitkovať pri prebiehajúcej prestavbe nového súťažného auta Nissan Navara D40 T2, ktoré bude určené na štarty na najťažších diaľkových rally sveta. Ďalším dôvodom je samozrejme uspokojenie vlastných cestovateľských ambícií a v neposlednom rade aj možnosť priniesť domov množstvo zaujímavých zážitkov a reportáží. To je hlavnou úlohou najmä spolujazdca Luboša Schwarzbachera, ktorý s týmto teamom absolvoval už minuloročnú náročnú cestu na Island a v úlohe reportéra z nej priviezol množstvo zaujímavých reportáží.

Posádka:

Juraj Ulrich

– Pilot

Luboš Schwarzbacher

– navigátor, reportér, kameraman

O Iráne:

Značnú časť tejto blízkovýchodnej krajiny zaberá centrálne položená Iránska plošina, 800–1000 m vysoká. V jej nižšie položených častiach vznikli púšte (Veľká soľná púšť, Lút). Plošinu lemujú pohoria Alpsko-himalájskej sústavy. Na severe pri pobreží Kaspického mora sa tiahne Elborz s najvyšším vrchom Demávand (5771 m n. m.), na východe Chorasánske vrchy a na západe Zagros. Nížiny sa rozprestierajú len pri brehoch Perzského zálivu a Kaspického mora. Názov krajiny je perzského pôvodu a znamená urodzený alebo zem „Arámcov“. Má značné nerastné bohatstvo (ropa, zemný plyn, uhlie, železná ruda, medená a olovená ruda, soľ, drahé kamene). Priemysel charakterizujú jednak moderné odvetvia vzniknuté z príjmov z predaja ropy (hutníctvo železa a hliníka, chemický priemysel, montáž áut) a jednak so zastaranými technológiami pracujúce remeselnícke dielne (pradiarne, výroba kobercov, potravinárstvo).

Poľnohospodárstvo nemá rozvinuté. Pre rastlinnú výrobu sú vhodné len vlhšie územia pri Kaspickom mori (ryža, kukurica, bavlník, ovocie, čaj, tabak). V oázach na púšťach a polopúšťach je rozšírené pestovanie datlí. Príjmy menšej časti obyvateľstva zabezpečuje chov zvierat. Dôležitý je morský rybolov (jeseter, losos). Významný je export kaviáru pripraveného z ikier rýb.

Zaujímavosti:

Teherán – je predovšetkým modernou metropolou, avšak to najlepšie zo starej kultúry a architektúry ostalo zachované – mešita Shahida Motahariho má osem minaretov, z ktorých je úchvatný výhľad na mesto, rovnako bazár (otvorený denne okrem piatku a náboženských sviatkov), je jedným z najväčších na strednom východe. Trhovisko predstavuje obrovské bludisko klenutých alejí, kde má oddelené pôsobisko každé z tradičných remesiel a pri nákupoch kobercov a orientálnych korenín si môžete pozrieť výrobu tovaru v priamom prenose.

Severozápadný Irán – Druhé najväčšie mesto Iránu – Tabriz, je domovom zrekonštruovanej modrej mešity (1465) a zastrešeného bazáru, ktorý sa tu uskutočňuje už od 15. storočia.

Zlatý trojuholník – Oblasť vyrezanú troma starovekými mestami Hamadan, Kermanshah a Khorramabad, miestni s obľubou nazývajú „zlatý trojuholník“. Dlhé stáročia prechádzala touto zvlnenou krajinou hodvábna cesta a viacero artefaktov nájdených v regióne svedčí o jeho prvom osídľovaní už pred 6 000 rokmi. Hamadan bol letným sídlom perzských vládcov. Jedným z dôkazov o jeho dávnom pôvode je i socha leva, ktorá sa tu zachovala ešte z čias vlády Alexandra Veľkého.

Esfahan – bol v minulosti hlavným mestom Perzie a dnes spadá pod Svetové kultúrne dedičstvo Unesca. Najpozoruhodnejšou časťou mesta je nádherné centrálne námestie, ktoré je zhruba sedemkrát väčšie ako námestie sv. Marka v Benátkach. Paláce, mosty a záhrady tvoria mestskú architektúru spolu s jednou z najkrajších iránskych stavieb – Piatkovou mešitou (Masjid-e Jomeh).

Trasa expedície Irán 2008:

Van – Tabriz – Rasht – Teheran – Yazd – Shiraz – Esfahan – Quom – Zanjan – Tabriz – Van

Celková dĺžka trasy: 11000 km

Dĺžka trasy v Iráne: 4500 km