:::: MENU ::::

Slávnostné vyhlásenie výsledkov FIA Zóny strednej Európy

V sobotu 20. novembra sa v Krakove konalo slávnostné vyhlásenie víťazov FIA Zóny strednej Európy. Po devätnásty raz sa reprezentanti dvanástich krajín stretli, aby si prevzali trofeje za dosiahnuté výsledky. Poľsko malo tú česť hostiť stovky najlepších európskych pretekárov v roku osláv šesťdesiateho výročia vzniku Poľskej automobilovej a motocyklovej federácie. Medzi pozvanými hosťami nechýbal ani prezident Medzinárodnej automobilovej federácie Jean Todt. Bývalý navigátor z rally súťaží pri tejto príležitosti zaspomínal na svoje víťazstvo v Rajde Polskom z roku 1973.

Slovenskí zástupcovia ôsmich hodnotených disciplín sa medzi konkurentmi nestratili. Na pódiu sa objavilo celkom dvadsať slovenských jazdcov, z nich deväť sa postavilo na stupienok najvyšší. Patrila k nim aj jediná slovenská posádka bojujúca v disciplíne cross country rally v zložení Juraj Ulrich a Daniela Ulrichová.

Dvojica v súkromnom aj športovom živote, sa na trate európskych súťaží vrátila s novým vozidlom. Počas predchádzajúceho roka starostlivo pripravený Nissan Navara Double Cab D40 svoju posádku počas sezóny ani raz nezradil. V šiestich štartoch spolu získali štyri víťazstvá a dve druhé miesta v triede produkčných vozidiel T2. Z tohtoročného zónového kalendára vynechali Ulrichovci len dve súťaže v Taliansku. Vďaka poctivej príprave a premyslenej taktike im pravidelný bodový zisk zabezpečil jasné vedenie v triede už v polčase sezóny. Po víťazstve na náročnej Baja Poland, a následnom zrušení dvoch podujatí Zóny, bolo rozhodnuté – náskok Ulrichovcov už nemohol nik zmazať.

Súperi slovenských šampiónov pochádzali najmä z poľských radov. Tie každým rokom rastú a to nielen kvantitatívne, ale najmä kvalitatívne. Nová posádka bratov Więcławekov a deklarovaný záujem talianskych jazdcov predstavujú do budúcna vážnu prekážku k obhajobe titulu. Ulrichovci však túto výzvu prijímajú a hodlajú sa s ňou popasovať minimálne tak úspešne, ako tento rok.

„Sezóna bola pre nás náročná, pretože ju hneď na začiatku poznačila nehoda v Afrike. Podarilo sa nám však uskutočniť, čo sme si naplánovali. Od začiatku sme získavali mnohé skúsenosti, ktoré sme využívali na ďalších súťažiach, napríklad čo sa techniky týka. Aj v budúcom roku budú pre nás určite prínosom a samozrejme dúfam, že ich zužitkujeme maximálne a budeme pre našich súperov tvrdým orieškom”, hovorí Daniela Ulrichová

„Na začiatku tohto roka, keď sme dokončili náš Nissan Navara sme si dali za cieľ zúčastniť sa súťaží v seriáli Zóny strednej Európy a dosiahnuť aspoň jeden zo stupienkov víťazov. Teší nás, že nakoniec to bol stupienok najvyšší. Je to pre nás pozitívna motivácia do ďalšej sezóny. Rozhodne by sme chceli aj v budúcom roku obhájiť získaný titul”, plánuje Juraj Ulrich.