:::: MENU ::::

Raid of The Champions

Záverečná súťaž maďarského šampionátu prešla pred svojím štartom zásadnou zmenou. Rally ktorá mala byť pôvodne takmer exhibičnou rozlúčkou so sezónou, sa zmenila na urputný boj o nového maďarského majstra.

O titul si to mali rozdať Balázs Szalay (Opel Antara RR) a Erik Korda (Nissan Navara). Szalay mal k dispozícii náskok 31,5 bodu, pre víťaza bolo určených rovných štyridsať. Ak chcel Korda vyhrať, musel tlačiť na pílu. Nemenej zaujímavý mal byť súboj o post druhého vicemajstra. Károly Fazekas (BMW X5) mal pred posledným štartom o päť bodov viac než Zoltán Bálint (Nissan Navara). Počas sezóny dokázal Bálint poraziť Fazekasa tri razy, na konte mal však zároveň rovnaký počet prehier.

Piatkový prológ sa stal korisťou Kordu, druhý Szalay taktizoval. Chrbát mu zo štvorky kryl kolega a verný tímový mechanik Zsolt Darázsi. Jediné české auto v rukách Zdeňka Pořízka (BMW X5 CC) bolo dvanáste. Po Kordovi bol druhým absolútne najrýchlejším súťažiacim český mladík Vlastimil Tošenovský na motocykli KTM EXC 300. Slovenské farby na uhorskej pôde hájila Sandra Ulrichová na quade Suzuki LTZ-400.

Sobotné ráno prekvapilo počasím. S teplotou okolo 15°C akoby to ani nebol november. Blato z tratí však nezmizlo, čo mnohým riadne skomplikovalo život. Prvý sa z trate so zničeným pružením porúčal Olivér Solyóm (Kia Sportage). Oveľa horšie dopadol štvorkolkár Zsolt Marczinek, so zlomenou nohou skončil v nemocnici. Obaja kandidáti na titul sa stali obeťami lesných nástrah. Szalay odlomil pravé zadné koleso a hoci s výraznou stratou, v súťaži predsa len pokračoval. Korda stratil príležitosť zaútočiť na majstrovský titul keď zničil prevodovku. V tej chvíli sa Szalay prakticky stal národným šampiónom.

Szilveszter Kéry (Bowler Wildcat) sa blysol víťazstvom v tretej rýchlostnej skúške, v piatej ho zastavilo zlyhanie motora. To Fazekas si po sobote pochvaľoval. Nečudo, na konte mal dva najrýchlejšie časy a priebežné vedenie k tomu. K nemu mu dopomohlo blúdenie dovtedy senzačne vedúceho Pétera Rónaia (Opel Antara RR). Časové manko spôsobené transportom zraneného Marczineka malo dopad na piatu RS. Na trať bolo vpustených len sedem posádok, ostatní by ju nestihli absolvovať pred zotmením.

Neskoré babie leto neodišlo ani v nedeľu, zubaté slniečko sa prizeralo záverečným skúškam. Erik Korda zvíťazil vo všetkých štyroch, zaťažený sedem hodinovou penalizáciou skončil celkovo ôsmy. Szalay pozbieral druhé miesta a v konečnom účtovaní mu patrila štvrtá priečka. Bronz pred novým majstrom tesne uhájil Rónai a zaznamenal svoj doteraz najlepší výsledok. To isté platí aj o druhom Bálintovi. Pilot armádneho tímu mal na svojom konte už jedno tretie miesto, ktoré si teraz vylepšil. Poraziť ho dokázal len jeho súper zo súboja o tretiu majstrovskú priečku, Károly Fazekas. Fazekasov historicky prvý celkový triumf bol motivujúcou bodkou pred nasledujúcou sezónou.

Sandra Ulrichová sa so cťou a odhodlaním popasovala s náročnou súťažou. Podobne ako mnoho iných, aj ona sa trápila v blate a blúdila. Na svoje konto si ale pripísala ďalšiu dokončenú súťaž a okrem množstva skúseností získala aj uznanie súperov. Posledné dve RS suverén Tošenovský zvoľnil a nechal súperov spoznať radosť drobného víťazstva. To celkové totiž nespochybniteľne patrilo jemu.