:::: MENU ::::

SILK WAY RALLY 2011

Už po tretí krát sa Rusko stane hostiteľom menšej ázijskej obdoby rally Dakar – SILK WAY RALLY.
Rally si získava stále viac priaznivcov nie len medzi profesionálnymi továrenskými teamami ale aj v radoch amatérov. 
Tento rok nebude na štarte rally na Červenom námestí v Moskve 9. júla chýbať ani náš team.

Silk way rally (rely Hodvábna cesta) vznikla len pred troma rokmi ako paralela najťažšej a najslávnejšej rally sveta – DAKAR. Za svoju relatívne krátku dobu existencie si vybudovala pevnú pozíciu v kalendári najväčších motoristických súťaží. Ďakovať za to môže hneď niekoľkým skutočnostiam:

  1. Organizátorom Silk way rally je spoločnosť A.S.O., ktorá je dlhoročným skúseným organizátorom rally Dakar ale aj Tour de France. To zaručuje vysokú kvalitu organizácie, veľkú účasť najväčších továrenských teamov, a najmä obrovský záujem médií.
  2. Ruská vláda má záujem aj prostredníctvom motoršportu prezentovať svoju krajinu. Obrovská podpora ruských úradov a politických špičiek otvára pre diaľkové rally, akou Silk way rally bezpochyby je, obrovské možnosti. Celá rallyje dotovaná štátom s cieľom prilákať čo najviac pretekárov, ale aj sponzorov. O silnej štátnej podpore svedčí aj priama účasť Vladimíra Putina priamo na slávnostnom štarte rally.
  3. Rusko má v tejto motoristickej disciplíne dlhoročnú tradíciu a vyprodukovalo veľmi veľa kvalitných pretekárskych špičiek. Medzi najznámejšie určite už dlhé roky patrí team Kamaz, ktorý zaznamenal najviac víťazstiev na najťažšej rally sveta DAKAR.
  4. Po problémoch rally Dakar na africkom kontinente a presťahovaní tejto súťaže do vzdialenej a finančne náročnej Južnej Ameriky je Rusko novou destináciou kde je možné takúto rally pripraviť v podobnom rozsahu ako to kedysi bývalo v Afrike.
  5. Neprebádané a nepoznané územia cez ktoré Silk way rally prechádza poskytujú možnosti nových zážitkov a neočakávaných športových skúseností. Náročnosť tejto rally vyjadril aj najznámejší účastník z našich končín AlešLoprais: „ Jednotlivé speciálky hodnotím jako ještě těžší než na Dakaru“

Trasa Silk Way Rally 2011:

Rusko je najväčšia krajina na svete. Jeho územie pokrýva viac než 9, 000 km od východu k západu s celkovou plochou 17 miliónov km². Prechádza deviatimi časovými pásmami a susedí s 18-timi krajinami. Má takmer 142 miliónov obyvateľov rozdelených do vyše 180 etnických skupín.

Bohatá história a bohatá kultúra vytvárali Rusko počas niekoľkých storočí. V roku 2011 budú môcť súťažiaci na Silk way rally objaviť mnoho z jeho tvárí. Trasa prechádza územiami kde sa mnohým národom menili ich osudy, presúvali sa hranice a veľa miest bolo zničených a nanovo postavených. Táto časť sveta zažila nepokoje kvôli svojej strategickej polohe v priamom centre viacerých významných obchodný ciest: Hodvábna cesta, Veľká Volga, Vikingská cesta a podobne. Účastníci rally píšu novodobú históriu týchto legendárnych ciest.

Akonáhle rally vstúpi do oblasti Strednej Volgy, pretekári budú prechádzať územiami veľkých historických bitiek ako napríklad Chudskaya a Poltava, bojov Napoleonovej armády, alebo bojov druhej svetovej vojny. Ďaleko od ozbrojených konfliktov bola táto oblasť tiež rodiskom a inšpiráciou básnikov ako Puškin, Lermontov, Baratinsky, Gogol alebo Levitan.

Neskôr rally zamieri na Astrachán, ktorý je na časti Hodvábnej cesty pozdĺž Čierneho mora. Región má pozoruhodný charakter, ktorý je zvýraznený rozmanitosťou krajiny. Geologické prostredie a klíma sa tu často mení a trať bude prechádzať obrovskými poľnohospodárskymi oblasťami, ktoré prechádzajú do malebných hôr, hlbokých kaňonov alebo skrytých močiarov.

Južné Rusko je krajina veľkých stepí a legiend o ríši Zlatá Horda, ktorá vymrela v 15. Storočí. Ríša si vyslúžila prestíž prostredníctvom bohatstva svojich území a krásy svojich žien.

Po brehu rieky Volgy, kde sa lovia jesetery pre ich kaviár, pretekári opustia stepi a ocitnú sa uprostred piesočných dún púšte Kalmykiya. Budú musieť prekonať bezhraničnú púšť a spoľahnúť sa len na svoje navigačné schopnosti. Okrem krásy týchto miest im bude pomáhať teplo a ruská pohostinnosť, aby vydržali a predišli ťažkostiam ktoré ich čakajú na trati. Najzvláštnejšie budú delikatesy ruskej kuchyne, ktoré dali základ mnohým národom od severu na juh.