:::: MENU ::::

Rábaköz Kupa 2011 – výsledky

V dňoch 6. až 8. mája 2011 sa v Maďarsku konala III. Admiral Rábaköz Kupa, úvodná súťaž Zóny Strednej Európy FIA a tiež národných majstrovstiev Českej republiky, Poľska a Slovenska. 

Rábaköz Kupa 2011 – výsledky T2

V dňoch 6. až 8. mája 2011 sa v Maďarsku konala III. Admiral Rábaköz Kupa, úvodná súťaž Zóny Strednej Európy FIA a tiež národných majstrovstiev Českej republiky, Poľska a Slovenska.
Na 500 kilometrov dlhej rally sa predstavila slovenská posádka v zložení Juraj a Daniela Ulrichovci, do Kapuváru prišli obhajovať vlaňajšie prvenstvo v triede sériových vozidiel T2.

Na štarte sa zišla silná konkurencia dvadsiatich šiestich vozidiel, z čoho šesť súťažilo v triede T2. Organizátori tento rok vynechali zvyčajný prológ a na piatok pre posádky prichystali plnohodnotnú, tridsať kilometrov dlhú rýchlostnú skúšku. Na nej zaznamenali Ulrichovci jedenásty najlepší čas, po penalizácii jedného zo súperov sa na konci dňa posunuli o priečku vyššie.

Výborne rozbehnutú súťaž už v úvode soboty zabrzdila porucha predného diferenciálu. Na mieste nebolo možné túto poruchu odstrániť a tak bola slovenská posádka nútená jazdiť celý deň len na zadný náhon. Pre prakticky sériové vozidlo triedy T2 to bol výrazný hendikep, najmä na maďarských rozbitých tratiach. K tomu sa miestami pridali podmočené úseky s množstvom blata, z ktorých sa viac
ako dve tony vážiace auto dostávalo len ťažko. Jazdecké schopnosti a dôkladná znalosť auta pomohli Ulrichovcom vyrovnať sa aj s touto nepriaznivou situáciou a štyri sobotňajšie rýchlostné skúšky zvládli so cťou.

O to nepríjemnejšie bolo nedeľné ráno, kedy sa pri čase slovenskej posádky objavila 15-minútová penalizácia za neprejdenie navigačného bodu. Na nepresnosť v itinerári doplatila rovnakým trestom polovica súťažného poľa. Tesne po štarte do prvej z troch nedeľných skúšok sa oblasťou prehnal výdatný dážď, ktorý prejazd už tak náročnej trate ešte viac sťažil. Pre Ulrichovcov to znamenalo ďalšie starosti, na mokrom povrchu sa auto len so zadným náhonom po každej terénnej nerovnosti ťažko dostávalo späť pod kontrolu. Napriek tomu dokázali na záverečnom úseku dosiahnuť výrazne lepší čas ako pri predchádzajúcich dvoch prejazdoch.
Prvú súťaž európskej sezóny dokončili Ulrichovci na štrnástom mieste celkového poradia, v triede T2 seriálu Zóny Strednej Európy im patrí štvrtá priečka.

Ďalšou súťažou na ktorej sa Ulrichovci ako vôbec prvá slovenská posádka predstavia, je prestížna Silk Way Rally, 4.000 kilometrov dlhá rally z Moskvy do Soči, miesta konania zimných Olympijských hier v roku 2014.

O tíme :
Raid Adventure Team pôsobí na súťažnej scéne od roku 2000. Na konte má okrem iných aj tri víťazstvá na súťaži Budapešť – Bamako a dva tituly Majstra SR v cross country rally. V roku 2010 získal tím štyri medzinárodné tituly, vrátane prvenstva v Zóne Strednej Európy v triede T2. Od roku 2010 má tím zastúpenie na cross country súťažiach aj v kategórii quadov.

Rábaköz Kupa 2011 – výsledky Quad

Slovensko na 500 kilometrov dlhej rally reprezentovala posádka Nissanu Navara v zložení Juraj a Daniela Ulrichovci, v kategórii quadov štartovala ich dcéra Sandra.

Na štartovej čiare sa zoradilo šestnásť strojov, medzi nimi aj dva motocykle. Prípravu po dlhej zimnej prestávke mladej slovenskej jazdkyni skomplikovala choroba, do Maďarska neprišla v ideálnej forme. O to náročnejší bol vstup do súťaže, keď organizátor tento rok vynechal zvyčajný prológ a na piatok pre posádky prichystal plnohodnotnú, tridsať kilometrov dlhú rýchlostnú skúšku. V nej
zaznamenala Sandra Ulrichová jedenásty najlepší čas a predznamenala svoje možnosti v silnej konkurencii.

Štyri sobotné skúšky ponúkli 165-kilometrovú porciu súťažných kilometrov. Stále ešte sedemnásť ročná Sandra si v priebežnom poradí udržala jedenáste miesto, zároveň zaujala pozíciu najlepšieho zahraničného účastníka rally. Deficit výkonu na fyzicky náročnej, rozbitej a pritom rýchlej trati, kompenzovala skúsenosťami z quad-crossu, ktoré prišli vhod hlavne v technických pasážach.

Po dvoch dňoch bola Sandra spokojná so svojím výkonom aj s priebežným výsledkom. Na ňom nič nezmenila ani 15-minútová penalizácia za neprejdenie navigačného bodu. Na nepresnosť v itinerári doplatili rovnakým trestom všetci jej súperi.

Nedeľa privítala súťažiacich výdatným dažďom a citeľným ochladením. Na Sandre už bolo badať známky únavy, silnou motiváciou pre ňu však bol reštart jej maďarskej súperky, ktorá havarovala v prvej rýchlostnej skúške a sobotnú časť rally vynechala. V priamej konfrontácii dokázala súperku poraziť v každej z troch nedeľných skúšok, celkovo súťaž dokončila na jedenástej priečke. Udržala za
sebou tiež konkurentov bodujúcich do Medzinárodných majstrovstiev Českej republiky a po úvodnom podujatí jej patrí prvá priečka klasifikácie.

Po prvý raz je na čele českého šampionátu žena, vekom ešte stále dievča.

Ďalšou súťažou českých majstrovstiev ktorej sa Sandra zúčastní, je júnová Baja Carpathia v Poľsku. Prípravu na ňu nechce líderka hodnotenia podceniť, náročné a dlhé piesočné etapy poľskej rally budú ďalšou veľkou výzvou.