:::: MENU ::::

Silk Way Rally 2011 – Súperiaci susedia

Súťažiaci zo Strednej Európy už na Dakare pár slušných výsledkov dosiahli, Silk Way Rally pre nich však nebola žiadaným cieľom – až doteraz. Tento rok sa na štart súťaže Dakar Series postavia skúsení piloti aj nováčikovia.

Juraj Ulrich a Danka Ulrichová, dvojnásobní národní majstri a víťazi Zóny Strednej Európy v triede T2 za rok 2010, sa na Silk Way Rally predstavia ako vôbec prvá slovenská posádka. Ich hlavným cieľom je súťaž úspešne dokončiť na prvý pokus.

Nebude to ľahké, do súťaže odštartujú s vozidlom Nissan Navara v triede T2, ide teda o prakticky sériové auto s len minimálnymi, hlavne bezpečnostnými úpravami.„Silk Way Rally bude našou prvou veľkou súťažou, budeme sa ju snažiťabsolvovať s rozvahou a dôjsť až do cieľa. Ak však bude šanca na dobrý výsledok, tak oň budeme bojovať, “ uviedla necelý mesiac pred štartom Danka Ulrichová. Jediné slovenské vozidlo v súťaži budú podporovať krajania v asistenčnom voze Hummer H2.

Z Maďarska sa na Silk Way Rally chystá úradujúci maďarský majster Balázs Szalay, ktorý sa diaľkovej rally zúčastnil naposledy v roku 2009. „Od priateľov som počul, že Silk Way je skvelá súťaž, nemôžem sa dočkať až budem na štarte. Keďže sa jej zúčastnia aj špičkové tímy, bude to pre nás príležitosť porovnať sa s nimi a zistiť ako sme na tom pred Dakarom,“ uviedol Szalay. Do Ruska si s domácim tímom Kamaz mieri zmerať sily aj jeden maďarský kamión. Miklós Kovács sa teší, až svoju Scaniu poženie stepou: „Začiatok roka nám nevyšiel, na Africa Eco Race sme po jednom skoku zlomili nápravu. Dúfam, že na Silk Way sa nám bude dariť viac a pokúsime sa zabojovať o dobrý výsledok.“

Česká výprava by mala tohto roku početná, na jej čele bude stáť štvornásobný český majster Miroslav Zapletal. Tento rok kúpil BMW X3 CC od tíme X-Raid a na nedávnej Tuniskej rally s ním skončil štvrtý. Zatiaľ sa ešte nerozhodol či sa Silk Way zúčastní práve s týmto novým prírastkom, alebo s overeným Mitsubishi L200 Strakar, s ktorým v roku 2009 dokončil Dakar na fantastickom siedmom mieste. „Na Silk Way Rally som štartoval v roku 2009, museli sme však odstúpiť kvôli
poruche motora. Dúfam že teraz dosiahneme dobrý výsledok,“
 povedal Zapletal. Ďalšími súťažiacimi z Čiech by mali byť Josef Pelc a Zdeněk Sládek za tím tím Offroadsport CZ, tím Vinland Dakar avizoval účasť troch posádok, vlaňajšie sedemnáste miesto bude chcieť vylepšiť Peter Mikula.

Krzysztof Hołowczyc je držiteľom pohára FIA Baja súťaží za rok 2010, na Dakare skončil dva razy piaty a to ho robí jedným z favoritov na pódiové umiestnenie na Silk Way Rally. „Doteraz som ešte nemal možnosť štartovať v oblasti, ktorou povedie Silk Way Rally. Bude to nepochybne zaujímavá a nová skúsenosť a náročná previerka pred Dakarom. Budem štartovať s BMW X3 CC najvyššej špecifikácie od tímu X-Raid. Spravili sme pár zmien, vďaka ktorým budeme ešte rýchlejší než na poslednom Dakare,“ povedal Hołowczyc.

Silk Way Rally 2011 štartuje 10. júla v Moskve a po siedmych súťažných dňoch a prekonaní približne 4.000 kilometrov končí 16. júla v Soči, v mieste konania Zimných olympijských hier 2014.

Silk Way 2011 – Je odštartované

Manželia Juraj a Daniela Ulrichovci z Raid Adventure Teamu sa
tento rok ako jediná slovenská posádka zúčastnia na 3. ročníku
Rely Hodvábnej cesty.

Manželia Juraj a Daniela Ulrichovci sa na vozidle Nissan Navara tento rok ako jediná slovenská posádka zúčastnia na 3. ročníku medzinárodnej Rely Hodvábnej cesty zo seriálu Dakar Series na trase Moskva – Soči 2011 (9. – 16. júla).

Okrem súťažného vozidla budú súčasťou výpravy Raid Adventure Team na týchto prestížnych pretekoch so štartom na Červenom námestí v Moskve a cieľom v dejisku ZOH 2014 v Soči aj sprievodné vozidlo (podporný tím, pozn.) s mechanikmi Zoltánom Rózsom a Pavlom Knapekom a tiež “novinárske” auto s vodičom Štefanom Mihálym, kameramanom Ľubošom Schwarzbacherom, jeho pomocným
kameramanom Igorom Pánikom a fotografom Mariánom Chytkom.

“Samotná súťaž sa začne 9. júla na Červenom námestí a 3. ročník Rely Hodvábnej cesty slávnostne odštartuje ruský premiér Vladimir Putin, ktorý
spustil aj predchádzajúce dva ročníky. Podľa posledných informácií by
na štarte malo byť viac ako 100 vozidiel, z toho pätina bude súťažiť v našej
triede T2, čiže produkčné automobily, na ktorých bude 16 komponentov zaplombovaných a počas celej rely sa nesmú meniť,”
 povedal Juraj Ulrich
na stretnutí s bratislavskými novinármi hodinu pred cestou do Moskvy.

4 500 km za sedem dní

Aktívni účastníci by za sedem dní mali prejsť okolo 4500 km, asistentské a novinárske vozidlá absolvujú približne o 700 km viac a na súťažiacich budú
čakať v bivakoch. Počas jednotlivých etáp môžu jazdcom a navigátorom pomáhať iba členovia iných súťažných posádok, vlastní mechanici môžu autá opravovať a reparovať až v bivaku. “Všetky predpisy na Silk Way sú totožné s pravidlami, podľa ktorých sa jazdí Rely Dakar, takže budeme zvedaví, ako sa s nástrahami tejto trate a súťaže vyrovnáme,” pokračoval Juraj Ulrich.

Úvodné etapy sa pôjdu okolo Moskvy, kde prevládajú lesné cesty s blatistým povrchom. Zložitá situácia – najmä z pohľadu mňa ako navigátora – nastane neskôr v šírych ruských stepiach. Zlatým klincom bude záverečná etapa, ktorá má síce dĺžku iba 16 kilometrov, ale počas nej bude treba nájsť niekoľko plytkých brodov cez rieky, aby sme deň pred cieľom neutopili auto. V minulosti sa to niektorým účastníkom stalo, vieme o tom, lebo sme aj od nich zbierali informácie a poznatky o tratiach v Rusku,” priblížila trasu tohtoročnej Rely Silk Way Daniela Ulrichová. Podľa jej poznatkov najdlhšia rýchlostná skúška bude merať 700 km, vzácnosťou nebudú ani rýchlostné skúšky s dĺžkou 400 – 500 kilometrov.

40 strán textu a vysvetliviek

“Rusi nám už poslali rozpis jednotlivých súťažných dní, no keďže na rely na ruskom území sa pôjde podľa navigačných a komunikačných systémov organizátorov, bude to poriadna drina. Nie iba 400 kilometrov správne čítať itinerár etapy a presne navigovať, ale ešte aj lúštiť francúzsko-anglický manuál na obsluhu ruského navigačného systému, pri ktorom ešte stále nemám istotu, že ho viem správne používať. Podklady nám dodali neskoro a v praxi to znamená detailne naštudovať 40 strán textu a vysvetliviek. Dúfam, že to zvládnem a že splníme hlavný cieľ, ktorý sme si teraz pred odchodom do Moskvy dali – šťastne a v poriadku dôjsť až do cieľa tejto súťaže,” zdôraznila Daniela Ulrichová, ktorá s manželom minulý rok vyhrala Zónu strednej Európy v rely automobilov triedy T2.

“Práve minuloročný triumf v Zóne strednej Európy bol pre nás podnetom, aby sme skúsili šťastie aj na súťaži zo seriálu Dakar Series. Na pretekoch Zóny strednej Európy úspešne súťažíme s mnohými, ktorí už v minulosti na rely v Rusku štartovali, tak to teraz ideme skúsiť aj my,” uviedla Daniela Ulrichová, ktorá spolu s manželom trikrát vyhrala medzinárodnú rely súťaž Budapešť – Bamako (štartovali na nej päťkrát, pozn.).

V Európe sa nikde nedá ísť taká náročná súťaž. Ideme skúsiť, koľko vydržíme a koľko vydrží normálne sériové produkčné auto. V sprievodnom vozidle si vezieme náhradný diferenciál, prevodovky, čapy, remene, spojky a náhradné pneumatiky. Toto všetko nám môžu mechanici v bivaku vymeniť pred štartom ďalšej etapy. Do cieľa etapy musíme prísť pred štartom nasledujúcej. Dúfam, že také časové manká tam nechytíme a že aj mechanici nám budú môcť pomôcť a budú mať čas niečo na aute aj opraviť,” konštatoval Juraj Ulrich, ktorý účasť na Dakar Series považuje za výborný test pre účasť na legendárnej Rely Dakar.

Snaha o dva Dakary
“Rusi Rely Dakar chcú veľmi dostať na ich územie. Prišli s myšlienkou, aby boli na svete dva Dakary. V lete v Rusku a v zime v Argentíne a Čile. Teraz na tejto ambícii veľmi intenzívne pracujú,” vysvetlil J. Ulrich. “Ale ak bude treba účasť na týždňových pretekoch u nich vybavovať tri mesiace v jednom kuse, tak to asi nepôjde. Taká byrokracia veľmi veľa špičkových jazdcov určite odradí,” dodala Daniela Ulrichová, ktorá – podľa jej slov – po úradoch prestala behať iba tri hodiny pred odchodom do Ruska.

Dúfam, že si teraz v lietadle oddýchnem a už sa budem konečne môcť koncentrovať iba na samotnú súťaž, ktorá bude pre nás totálnym debutom v úplne neznámom prostredí,” dodala úspešná členka bratislavského Raid Adventure Teamu.

Silk Way 2011 – vysledky po 3.etape

Víťazom utorňajšej 3. etapy prestížneho motoristického podujatia Rally Hodvábnej cesty 2011 sa v kategórií automobilov stal Poliak Krzysztof Holowczyc, ktorý je aj lídrom priebežného poradia.

Ako druhý prišiel do cieľa pondelňajší víťaz a osemnásobný dakarský šampión Stéphane Peterhansel s mankom 1:46 min.

Jediná slovenská posádka na štarte Juraj Ulrich a Danka Ulrichová figuruje po finiši 40 v utorok najrýchlejších automobilov na zatiaľ neoficiálnej 31. priečke so stratou 3:23:33 h.

V priebežnom poradí patrí dvojnásobným národným majstrom a víťazom zóny Strednej Európy za rok 2010 zatiaľ 37. priečka so stratou 14:31:01 h (vrátane štvorhodinovej penalizácie).

V kategórií kamiónov triumfoval Rus Ajrat Mardejev pred krajanov a priebežným lídrom Firdausom Kabirovom, ako tretí prišiel do cieľa Holanďan Hans Stacey.

Podujatie známe pod medzinárodným názvom Silk Way Rally je súčasťou konceptu Dakar Series. V stredu je na programe 4. etapa v okolí Astrachánu s dĺžkou meraného úseku 399,53 km.

Priebežné neoficiálne výsledky utorňajšej 3. etapy podujatia Rely Hodvábnej cesty 2011 (Volgograd – Astrachán, meraný úsek 431,51 km):

Automobily:
1. Krzysztof Holowczyc (Poľ.) X 3CC BMW 5:18:33 h, 2. Stéphane Peterhansel (Fr.) All4Racing Mini +1:46 min, 3. Alexander Mironenko (Rus.) X 3CC BMW +31:36, 4. Ronan Chabot (Fr.) Buggy SMG +37:21, 5. Stéphane Henrard (Belg.) Touareg Volkswagen +44:25, 6. Vadim Nesterčuk (Ukr.) L 200 Mitsubishi +1:03:38 h

Priebežné poradie:
1. Holowczycz 14:29:54 h, 2. Mironenko +1:27:42 h 3. Želudov +2:05:24, 4. Peterhansel +2:11:17, 5. Christian Lavieille (Fr.) Hardboy Nissan +2:16:56, 6. Nesterčuk +2:19:53,… 37. Ulrich +14:31:01.

Kamióny:
1. Ajrat Mardejev (Rus.) 4911 Kamaz 5:51:15, 2. Firdaus Kabirov 4326 Kamaz (Rus.) +6:14 min, 3. Hans Stacey (Hol.) Trakker 4×4 Iveco +10:28, 4. Andrej Karignov (Rus.) 4326 Kamaz +12:35, 5. Ilgizar Mardejev (Rus.) 4326 Kamaz +17:14, 6. Franz Echter (Nem.) TGS WW Man +18:30.

Priebežné poradie:
1.Kabirov 15:45:45 h, 2. Karginov +41:31 min, 3. Stacey +58:59, 4. Aleš Loprais (ČR) T 815-2 Tatra +1:02:37 h, 5. Wuf Van Ginkel (Hol.) X 2222 Ginaf +1:42:34.

 

Silk Way 2011 – vysledky po 4.etape

Etapa z Volgogradu do Astrachane Slovákom vyšla. Napriek pretrvávajúcim problémom s prevodovkou (nefunguje 3. prevodový stupeň) dorazili včera do bivaku red 8 večer, bez väčšieho zdržania na trati. V celkovom hodnotení sa posunuli dopredu.

Dnes vyrazali na štart etapy z Astrachane do Astrachane (slučka) ako 7. najlepšia posádka vo svojej kategorii T2, teda sériovyýh áut a v celkovom poradí začali ráno na 45. mieste zo 105 tímov. Počas dnešnej, približne 400 kilometrovej etapy v okolí delty Volgy, sa do týchto chvíl (cca2/3 z trate) vyvarovali technickým a navigačným problémom a neplánovaným zastávkam. Približne v polovici etapy držali tempo s posádkami, ktoré štartovali pred nimi.

Silk Way Rally 2011 – 5.etapa

Krzysztof Holowczyc zaznamenal vo štvrtok svoje druhé etapové víťazstvo v kategórii automobilov na prestížnom motoristickom podujatí Rally Hodvábnej cesty. Poliak je stále priebežným lídrom pred rovnako dvoma etapovými prvenstvami ovenčeným Stéphanom Peterhanselom. Francúz, ktorý je osemnásobným dakarským šampiónom, zaostáva v celkovom hodnotení o vyše dve hodiny.
Slovenská posádka v zložení Juraj Ulrich a Danka Ulrichová figuruje po finiši v stredu 34 najrýchlejších štartujúcich na 24. priečke, čo by znamenalo jej doteraz najlepšie umiestnenie na podujatí.

V celkovom hodnotení sú dvojnásobní národní šampióni a víťazi zóny Strednej Európy za rok 2010 31. V kategórií kamiónov triumfoval Rus Firdaus Kabirov pred Nemcom Franzom Echterom a Čechom Alešom Lopraisom. Práve Kabirov je lídrom pred Lopraisom a krajanom Andrejom Karignovom.

Podujatie známe pod medzinárodným názvom Silk Way Rally je súčasťou konceptu Dakar Series. V piatok je na programe predposledná 6. etapa zo Stavropoľa do Maykopu s dĺžkou meraného úseku 167,82 km. Súťaž vyvrcholí v sobotu dojazdom do Soči, pričom do celkového poradia už meraný úsek v dĺžke 16,23 km zrejme prehovorí iba v minimálnej miere.

Automobily
1. Krzysztof Holowczyc (Poľ.) X 3CC BMW 6:44:15 h
2. Stéphane Peterhansel (Fr.) All4Racing Mini +2:49 min
3. Alexander Mironenko (Rus.) X 3CC BMW +20:15
4. Stéphane Henrard (Belg.) Touareg Volkswagen +30:50
5. Aleksandre Želudov (Rus.) Frontier Nissan +36:38
6. Vadim Nesterčuk (Ukr.) L 200 Mitsubishi +37:52

24. Juraj ULRICH (SR) Navara D40 Nissan +2:49:05 h

Priebežné poradie
1. Krzysztof Holowczyc (Poľ.) X 3CC BMW
2. Stéphane Peterhansel (Fr.) All4Racing Mini +2:05:02 h
3. Aleksandre Želudov (Rus.) Frontier Nissan +2:42:22
4. Vadim Nesterčuk (Ukr.) L 200 Mitsubishi +3:56:01
5. Alexander Mironenko (Rus.) X 3CC BMW +4:02:46
6. Stéphane Henrard (Belg.) Touareg Volkswagen +4:34:46

31. Juraj ULRICH (SR) Navara D40 Nissan +22:26:19

Kamióny
1. Firdaus Kabirov (Rus.) 4326 Kamaz 7:12:28 h
2. Franz Echter (Nem.) TGS WW Man +3:10 min
3. Aleš Loprais (ČR) T 815-2 Tatra +4:17
4. Artur Ardavičus (Kaz.) 4326 Kamaz +21:51
5. Wuf Van Ginkel (Hol.) X 2222 Ginaf +35:03
6. Hans Stacey (Hol.) Trakker 4×4 Iveco +38:31

Priebežné poradie

1. Firdaus Kabirov (Rus.) 4326 Kamaz
2. Aleš Loprais (ČR) T 815-2 Tatra +52:08 min
3. Andrej Karignov (Rus.) 4326 Kamaz +1:35:24 h
4. Hans Stacey (Hol.) Trakker 4×4 Iveco +2:01:39
5. Franz Echter (Nem.) TGS WW Man +2:52:21
6. Wuf Van Ginkel (Hol.) X 2222 Ginaf +3:05:27
Zdroj: SITA

Silk Way Rally 2011 – 6.etapa

Rally Hodvábnej cesty – Víťazstvo Vasilieva, Ulrich 25.

Pokiaľ sa v záverečný súťažný deň na prestížnom motoristickom podujatí Rally Hodvábnej cesty nestane niečo neočakávané, víťazom sa v kategórií automobilov stane Krzysztof Holowczyc pred osemnásobným dakarským šampiónom Stéphanom Peterhanselom.

Poliak má pred slávnym Francúzom takmer dvojhodinový náskok. Jediná slovenská posádka na štarte v zložení Juraj Ulrich a Danka Ulrichová je v poradí na 31. priečke.V piatok sa z etapového triumfu tešil Rus Vladimír Vasiliev pred Peterhanselom a Holowczycom, Ulrichovci figurujú v piatkovej výsledkovej listine na 25. priečke.

Lídrom medzi kamionistami je aj naďalej Rus Firdaus Kabirov, Aleš Loprais zaostáva o takmer trištvrte hodinu. V piatok uspel Kabirovov krajan Ajrat Mardejev.

Podujatie známe pod medzinárodným názvom Silk Way Rally je súčasťou konceptu Dakar Series. Súťaž vyvrcholí v sobotu dojazdom do Soči s meraným úsekom v dĺžke 16,23 km.

Výsledky piatkovej 6. etapy podujatia Rely Hodvábnej cesty 2011 (Stavropoľ – Majkop, meraný úsek 167,82 km):

Automobily: 1. Vladimir Vasiliev (Rus.) Navara G-Force Proto 2:24:38 h, 2. Stéphane Peterhansel (Fr.) All4Racing Mini +1:14 min, 3. Krzysztof Holowczyc (Poľ.) X 3CC BMW +6:48, 4. Vadim Nesterčuk (Ukr.) L 200 Mitsubishi +9:00, 5. Alexej Berkut (Rus.) Pajero Mitsubishi +9:05, 6. Sergej Savenko (Rus.) 69 GAZ +10:14,… 25. Juraj Ulrich (SR) Navara D40 Nissan +30:49

Priebežné poradie: 1. Holowczycz, 2. Peterhansel +1:59:28 h, 3. Želudov +3:24:33, 4. Nesterčuk +3:58:13, 5. Mironenko +4:20:58, 6. Stéphane Henrard (Belg.) Touareg Volkswagen +4:43:53,… 31. Ulrich 22:50:20.

Kamióny: 1. Ajrat Mardejev (Rus.) 4911 Kamaz 2:33:26 h, 2. Hans Stacey (Hol.) Trakker 4×4 Iveco +21 s, 3. Andrej Karignov (Rus.) 4326 Kamaz +2:42 min, 4. Jaroslav Valtr (ČR) 111.154 Liaz +4:09, 5. Wuf Van Ginkel (Hol.) X 2222 Ginaf +6:58, 6. Aleš Loprais (ČR) T 815-2 Tatra +7:22

Priebežné poradie: 1. Firdaus Kabirov 4326 Kamaz (Rus.), 2. Loprais +43:19 min, 3. Karignov +1:21:55 h, 4. Stacey +1:45:49, 5. Mardejev +2:50:28, 6. Franz Echter (Nem.) TGS WW Man +2:51:11.

Zdroj: SITA